Plump Regler

Fullständiga regler för kortspelet plump

Perfekt familjespel för alla åldrar!

Regler till 20 olika kortspel, 2 kortlekar, spelpengar, noteringsblock!

Vad behöver man för att spela plump?

– En vanligt kortlek med 52 kort.

– Papper och penna

Hur många deltagare kan man vara i plump?

Vi anser att det är mest optimalt att vara mellan 3-5 personer när man spelar plump. Man kan dock vara två personer vilket även det är underhållande. Går även med 6-8 personer, då får man dock ändra lite i hur många kort respektive spelare får.

Hur vinner man i plump?

Plump går ut på att gissa rätt antal stick. Lyckas man med det får man poäng i den omgången. Den som har flest poäng när alla omgångar är spelade vinner.

 

Så spelar man plump

Spelet plump utgår ifrån en plump spelplan som ser ut enligt bilden. Stapeln till vänster avser hur många kort respektive spelare får varje omgång. Första omgången får alltså varje spelare vars 10 kort. När de väl är dags att bara få vars ett kort så brukar man köra detta i så många omgångar som man är antal spelare. Så att alla ska få bjuda först vars en gång. Sedan gäller det att bestämma sig för hur många stick man tror sig kunna ta.

Man går laget runt och skriver ner hur många stick respektive spelare vill ha. Dock får den totala summan stick inte bli den samma som antal kort ni har på handen. Givaren är den som sist talar om hur många stick denna vill ha och därmed den som kan komma att behöva ändra sitt antal stick. Sedan är de den personen som tror sig kunna ta flest antal stick som börjar. Skulle två personer ha valt samma antal stick är den personen som sitter närmast efter givaren som börjar.

Hur vinner man ett stick i plump?

Ett stick vinner man genom att lägga det högsta kortet av alla i rätt färg. Om du till exempel börjar och lägger ut ruter 9, så måste övriga spelare också lägga i färgen ruter. Den som lägger det högsta kortet i färgen ruter vinner sticket.

Den som vinner sticket börjar sedan nästa omgång genom att lägga ut ett nytt valfritt kort. Skulle man inte ha den färgen som spelas ut får man lägga vilken kort man vill. Ett stick är alltså färdigspelat när alla har fått lägga ut vars ett kort.

Hur räknar man poäng i plump?

De som får rätt antal stick får en etta framför i protokollet. I exemplet på bilden så ser vi att Anna lyckades med det hon ville, nämligen att inte få några stick överhuvudtaget. Pelle och Lisa lyckades också med sina fyra respektive tre stick. Zlatan som hade lite hybris satsade på att ta alla tio sticken vilket då skulle gett honom 110p, tyvärr misslyckades han med det och kammade noll poäng.

En regel i plump som ni kan ändra om ni vill är att om man tar noll stick så ger de endast 5p och inte 10p. Det är upp till er hur ni vill göra, men det uppmanar till ett lite mer offensivt spel.

plump regler spelplan

Speltips Plump

När ni spelar plump kan de vara klokt att ha en viss taktik, då ökar ni era chanser att vinna.

– Se till att hela tiden hålla koll på hur många kort du har på handen. Så du vet hur många stick ni spelar om.

– Märker du att spelarna innan dig säger att de ska ta många stick, kan de vara klokt att hellre spela defensivt, kanske är då inte dam eller kung tillräckligt höga kort för att vinna ett stick. Att satsa på noll stick är oftast lättast.

– Ha en plan för hur du ska komma ur och inte bli plump (tjock). Försök bli av med dina halvhöga kort som du inte vill vinna några stick på tidigt.

– Skulle du få många kort i samma färg som kanske även inkluderar ess & kung så var inte rädd för spela offensivt.

– Misslyckas du med dina antal stick så håll fortfarande koncentrationen uppe och försök förstöra för dina motspelare.